OVER ONS

TERUG NAAR HET AMBACHT

Water & Bloem is in 2022 opgericht vanuit de overtuiging dat ambacht en goede voeding samen moeten komen. De wens voor een open plek waar je kunt zien hoe je brood bereid wordt. Waar wordt gewerkt met producten die zo veel mogelijk van biologische oorsprong zijn én uit de buurt komen, zoals ons meel, chocolade en kaas. 

Wij werken uitsluitend met natuurlijk desem en dit vergt vakmanschap: iedere keer voelt het deeg weer net anders aan en dat is precies wat het zo mooi en lekker maakt.

HET ONTSTAAN

Mattijs Vinkesteijn is grondlegger van bakkerij Water & Bloem. Ambacht zit in zijn genen, met een moeder die opgroeide op een kaasboerderij in Warmond en een vader die bakte bij bakkerij Van Cassel in Leiden-Zuid in de jaren zestig. Na een carrière in het bedrijfsleven bleef het verlangen om niet alleen zijn hoofd, maar ook zijn handen te gebruiken kriebelen. In 2020 besloot hij om zijn droom waar te maken: een plek waar ambacht en goede voeding samenkomen. Hij startte micro-bakkerij ‘Brood van de Dijk’ vanuit zijn garage aan de rand van Leiden en al snel kwamen er mensen van heinde en verre om zijn broden en koeken te kopen. Dat gaf hem het vertrouwen dat ook Leiden klaar is voor de bakkerstrend die al langer wereldwijd gaande is: lokaal bakken op basis van natuurlijke processen en biologische producten. 1 Oktober 2022 is Stadsbakkerij Water & Bloem geopend in de Pieterskerk-Choorsteeg.

ONZE LOCATIE

Onze stadsbakkerij is gevestigd in een monumentaal pand met een unieke historie. Op deze plek zat begin 1900 de ambachtelijke spekslagerij C.J. Leijh, die zich zelfs hofleverancier mocht noemen. Nadat het pand de afgelopen veertig jaar in handen was van een Chinese familie was het tijd om het ambacht ook in dit pand terug te brengen. De perfecte plek voor onze bakkerij in het hart van het Pieterskwartier in de oudste wijk van Leiden.